Kustateljéns ungdomsverksamhet

Gotlands Filmcentrum & Kulturhus är tänkt att vara den självklara mötesplatsen för unga människor framförallt på norra Gotland men verksamheterna är även tillgängliga för ungdomar på hela Gotland.

Oavsett om du besöker Kustateljéns ungdomsgård eller om du kommer hit för att åka skateboard så skall alla känna sig lika välkomna. Det innebär att vi möter många ungdomar med olika bakgrund. Många ungdomar mår bra och har det bra men det finns även ungdomar som av olika orsaker mår dåligt och inte har det bra.

För oss är det viktigt att uppmärksamma ungdomar oavsett hur de mår. Men det är av betydelse att veta att vi jobbar med att bygga förtroenden mellan ledare och ungdom. Vilket bland annat innebär att vi sällan gör något “bakom ryggen” på ungdomen. Till exempel vid tobaksbruk i högstadiet uppmanas ungdomen att själv berätta hemma innan någon från oss ringer till vårdnadshavaren.

När vi på ungdomsgården känner oro för en ungdom så har vi en skyldighet att föra den oron vidare till socialtjänsten. Ungdom och vårdnadshavaren kontaktas om den oro vi känner och att den lämnas till socialtjänsten – målet är alltid att ungdomen får rätt till stöd och hjälp.

Drogfri miljö

All verksamhet som vi har och gör i huset är alltid drogfritt. Vi har 0 tolerans och kommer alltid ta föräldrar kontakt om vi ser er ungdom röka för första gången men vi ber också alltid ungdomen berätta själva först. Om ungdomen har smakat på alkohol eller kommer till gården berusad sätter vi oss tillsammans och pratar igenom vad som hänt och sen ringer vi tillsammans till dig som förälder eller vårdnadshavare så ni får komma och hämta er ungdom. Vi har också snusfritt och tillåter inte att det dricks energidrycker under vår verksamhetstid.

Föräldrar och vårdnadshavare:
Du som förälder och vårdnadshavare är alltid välkommen att kontakta oss fritidsledare för frågor och eventuella funderingar.
Du är även välkommen att mingla förbi under öppethållande för en kaffe eller thé.

Som förälder eller vårdnadshavare kan det ibland dyka upp frågor eller så kan det vara så att du/ni behöver hjälp med något som rör er ungdom. Hör av er till oss eller kom förbi så kan vi hjälpa er att hitta vägar till rätt hjälp.

Samverkan och samarbetspartners:
Vi på Kustateljéns Ungdomsgård är en del av Gotlands filmcentrum och kultuhus som i sin tur är en stor del av Fårösund. Vi strävar efter att samverka med bygden så att ungdomarna på norr ska kunna få ut så mycket kreativitet som möjligt. Vi samverkar också med de myndigheter som jobbar för ungdomens bästa.

Några exempel på det är:
Socialtjänstens Ungdomsgrupp
Polisen
Ungdomskraft
Röda Korset
RFSU och RFSL
Ungdomsmottagningen
Fårösunds skolan
Fårösunds Folkhögskola
Film på Gotland
Vuxenskolan
Bilda

Vill du samverka med oss? Har du någon idé om någon aktör som skulle tänkas vilja? Tipsa oss gärna.


Ledare

Lars-Ove Johansson
lars-ove.johansson@gotland.se

Cecilia Östergren
cecilia.ostergren@gotland.se

Helen Coughlin
helen.coughlin@gotland.se

Läs mer om ungdomsgården!

Klicka här!